Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Csúcstechnológiával a fehérvári egészségügyben Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2016. szeptember 16.
Az országban az elsők között helyezték üzembe azt a 128 szeletes CT-készüléket, amelyet csütörtökön adtak át ünnepélyesen a Szent György Diagnosztikai Központban. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Kiss Erika osztályvezető főorvos, a Központ szakmai vezetője mondott beszédet a fejlesztés közösségi és szakmai jelentőségét kiemelve.

 

Új, 128 szeletes CT-gépet adtak át csütörtökön a Szent György Diagnosztikai Központban. A készülék kiváló képminőséget és gyors vizsgálatot tesz lehetővé: a csúcsminőségű, hatékony gép lerövidíti az adatgyűjtési és a képrekonstrukciós időt. Dr. Zsigmond Ildikó, a Mediworld Diagnosztikai Kft. szakmai vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a cég számára mindig fontos cél az európai szintű, magas színvonalú technikai háttér biztosítása a megfelelő betegellátáshoz. A korábbi, 64 szeletes CT-gépet – ami szintén megállja a helyét európai viszonylatban – idő előtt cserélte le a cég: az új eszköz mellett szólt a gyorsaságon kívül az is, hogy iteratív dekonstruktort tartalmaz, ami a sugárterhelés csökkentését teszi lehetővé.

 



Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a város közössége nevében mondott köszönetet a fejlesztésért: „A fél másodperc alatt nyolcezer kép olyan adat, amiből, ha nem is értjük pontosan, de érezzük: mit képvisel ez a technológia, amikor a 300 millió forint összértékű eszközrendszer átadására kerül sor. A mai nap nyertese az a sok ember, aki ellátottként, betegként vagy megelőzési céllal veszi igénybe az eszközt a szakemberek segítségével, így ez a beruházás az egészségről, az emberekről, az emberi élet minőségéről szól, és komoly előrelépés az egészségügyben.” – fejezte ki a polgármester az örömét, miszerint a városban – országosan az elsők között – egy csúcstechnológiájú berendezés működik a megye és Fehérvár lakosságát szolgálva.  Köszönetet mondott azért, hogy a kockázatot vállalva a cég pályázati forrás hiányában önerőből finanszírozta az eszköz megvásárlását.

A technológiai fejlesztés méltatása és szükségességének kifejezése mellett dr. Cser-Palkovics András a humánpolitikai tényezőről beszélt, és a szakemberképzés fontosságát hangsúlyozta, aminek a fejlesztésére a modern eszközök több lehetőséget biztosítanak. Mint mondta, a fiatal szakmai munkaerő Székesfehérvárra és a megyébe csábításában, valamint itt tartásában mind az államnak, mind az uniós forrásoknak, mind pedig a városnak, a város közösségének, a kórháznak és az egészségügyi vállalkozásoknak is szerepe van – összefogással érhető el, hogy ilyen fejlesztések valósuljanak meg, ebből a város a jövőben is kiveszi a szerepét. Majd gratulált a beruházáshoz és eredményes munkát kívánt.

 

 

 



Dr. Kiss Erika
, a Radiológiai osztály osztályvezető főorvosa, a Diagnosztikai Központ szakmai vezetője nagy lépésnek nevezte a fejlesztést, és felvázolta a Központ életének legfontosabb állomásait. Az 1999-es induláskor is rendelkezésre állt valamennyi magasszintű képalkotó modalitás, ami szakmailag nagy kihívást jelentett a dolgozók számára. 2009-től, a 64 szeletes gép alkalmazásával a klinikum minden területére képesek voltak szolgáltatást biztosítani és részt venni a betegellátásban. A sürgősségi ellátás betegszámának ugrásszerű növekedésével egyre nagyobb igény támadt a vizsgálatokra bizonyos diagnosztikai kérdésekben. A főorvos kiemelte, hogy mivel a kórház stroke központ lett, ezeknek a betegeknek a vizsgálatában is kikerülhetetlen szerepet játszik a pontos és gyors diagnózis. „Szinte minden szakmának partnerei tudunk lenni. A géppark fejlesztésével az archiváló rendszer is megújult, teleradiológia bevezetésére került sor. Az utóbbi évtizedben a humán erőforrás erőteljesen megcsappant a radiológusok terén, de az új berendezések felkeltették a fiatalok érdeklődését, többen kezdték meg munkájukat az osztályunkon.” – fogalmazott Dr. Kiss Erika.

A napi betegforgalom 100-110 beteg, aminek 30%-át a sürgős ellátásra szorulók teszik ki. A modern diagnosztika a profilbővítést is szolgálja a központban, támogatja például a traumatológiai vagy az onkológiai vizsgálatokat is. A speciális technológia lehetővé teszi, hogy a több ezer képből álló vizsgálatok hihetetlen gyorsasággal elkészüljenek, ezeknek az értékelése azonban bonyolult, és egyre több időt vesz igénybe.

 



Az átadó ünnepségen részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetői, dolgozói. A megjelentek az ünnepséget követően megtekintették az új CT-gépet és a Központot.
 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >