Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Finom és egészséges: Készíts diétás szaloncukrot, bejglit és mézeskalácsot! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2017. december 15.
ImageDiétás szaloncukor, bejgli, mézeskalács és mákos guba? Igen, létezik! Sőt, ebben a cikkben még a jól bejáratott recepteket is közzéteszem azok örömére, akik az ünnepek alatt sem szeretnék feladni diétájukat, ugyanakkor vágynak a hagyományos karácsonyi ízekre is.

 

Kétféle nézet létezik arra vonatkozóan, hogy szabad-e feladni a diétát az ünnepi időszakok (karácsony, húsvét) alkalmával.

Van, aki úgy véli, hogy ha már egész évben szigorúan tartotta magát egy adott étrendhez, akkor azt kár lenne év végén, a rokonjárások alkalmával felborítani és úgymond semmissé tenni. Ez a tábor ezért szigorúan viszi magával a csirke-rizs-brokkoli kombinációt a nagyihoz, és mélyeket sóhajt, amikor a szeretett rokon kókuszkockával és mézes zserbóval teli tálakat tol elé. (Na, jó, ez kicsit túlzás, mert az említett menün kívül számtalan variáció létezik, csupán a szélsőségeket érzékeltetve használtam ezt a jellemzést…)

Aztán vannak, akik úgy gondolják, hogy nem baj, ha néha beiktatnak egy-két lazuló napot, mert ha mindig fegyelmezettek maradnak, akkor egy idő után abba belefáradhat a test és a lélek.

Én azt gondolom erről, hogy mindez attól függ, kinek mi a célja. Ha valaki nem készül testépítő/fittness versenyre, ha épp nem szálkásító fázisban van, akkor megengedheti magának, hogy egy kicsit kikacsintson. A lelkifurdalás persze ilyenkor ott van az emberben, és úgy érzi, hogy a korábbi önmegtartóztatását gyengeségből felrúgta pár finom falat kedvéért. És már meg is bánja az egészet, miután lecsusszantak a finom sütik a gyomorba.

De vajon van-e mód arra, hogy a kecske és a káposzta kérdésköre kedvező megoldással záródjon? Tehát vajon jól lakhatunk-e a karácsonyi ízekkel bűntudat nélkül?  Hát hogyne! Íme néhány szuper recept.

A mézeskalács tipikus „téli kellék” a karácsonyfán – és a vendégváró konyhapulton. Elkészítése tökéletes családi programot jelent, így kezdjük ezzel a recepttel.

Hozzávalók:

- 3 tojás

- 100g diabetikus méz

- 1,5 ek görög joghurt

- 200g zabpehelyliszt

- 50g kókuszliszt

- eritrit

- 3/5 zacskó mézeskalács fűszer

- 50g tejsavófehérje (vaníliás)

- szódabikarbóna

- 20g kókuszzsír

Elkészítése:

Keverjük ki külön a száraz (lisztek, szódabikarbóna, eritrit, fűszerek) és a nedves (kókuszzsír, 1 tojás, diabetikus méz, joghurt) hozzávalókat, majd borítsuk össze a két keveréket. Gyúrjuk össze, ha töredezettnek látjuk nedvesítsük natur joghurttal,  (tejföl helyett mindig natur joghurtot használok), majd a hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle formákat. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 10-15 perc alatt el is készül.

A mázhoz keverjünk össze két tojásfehérjét, egy kis eritritet és tejsavófehérjét – ebbe mártogassuk a kis sütiket, majd hagyjuk megszáradni.

Tápanyagtartalom (azok kedvéért, akik szigorúan számolják a kalóriákat):

Energia: 1619 kalória

Fehérje: 87 gramm

Szénhidrát: 221 gramm

Zsír: 43 gramm


Jöjjön a bejgli, amiről mindenki tudja, hogy akkor jó, ha vékony a tészta és sok a töltelék!

Hozzávalók:

- 200g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

- 100g natúr joghurt

- 50g tejsavó fehérje (vaníliás)

- 25g kókuszzsír

- 1 egész tojás

- 2-4g szőlőcukor

- 5g élesztő

(Ebből lesz az alap tészta)

- 100g darált mák

- 100g eritritol

- 100g natúr joghurt

- kevés citromlé

(Ebből készül a töltelék – ha mákosat szeretnénk.)

Elkészítése:

Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a kókuszzsírt. Morzsoljuk szét, majd a joghurttal és a tojással jól gyúrjuk össze. Hamar összeáll, nem kell sokáig bíbelődni vele. Takarjuk le, és helyezzük olyan helyre, ahol kb harminc fokos meleg van. Itt kelesszük egy-két órán át. (Lehet akár a sütőben is a tészta, ha harminc fokra be tudjuk állítani). Ha már jól megdagadt, nyújtsuk ki téglalap alakúra.

A töltelékhez keverjük össze a mákot, a natur joghurtot és az eritritolt, kenjük rá a lapra, majd tekerjük fel a tésztát. A rövidebb oldalakat hajtsuk be a feltekerés előtt, hogy a töltelék ne szóródjon ki.

Kenjük be a bejglit tojással, és szúrjunk bele lyukakat, hogy ne repedjen meg sütés közben. 160 fokon fél órán át süssük.

Tápanyagtartalom:

Energia kb: 1764 kalória

Fehérje: 120 gramm

Szénhidrát: 150 gramm

Zsír: 76 gramm


Az almás pite inkább őszi recept, mert akkor szüreteljük ezt a finom gyümölcsöt, de karácsonykor is gyakran kerül terítékre.

Hozzávalók:

- 30 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt (én fehér liszt helyett mindig ezt használok – sokszor veszek „sima” zabpelyhet, amit aztán megdarálok, és kész a liszt)

- 30 g vaníliás fehérje

- 1 db tojás

- sütőpor

- vanília aroma

- 3db alma

- mézessütemény fűszerkeverék

- édesítő

Elkészítése:

Turmixoljuk össze a fehérjét, a zabpehelylisztet, a vanília aromát, a tojást, az édesítőt és a sütőport. Kenjünk ki egy tálat kókuszzsírral, ebbe kanalazzuk bele a masszát. Tegyük be egy kicsit a sütőbe (van, aki a mikróba szokta, de én azt nem igazán szeretem). Keverjük az almához a mézeskalács fűszerkeveréket, a vanília aromát, az édesítőt. Vágjuk el a tésztát, kenjük meg a masszával. Van, aki ezt követően süti meg, ki hogy szereti.

Tápanyagtartalom:

Kalória: 458 kcal

Fehérje: 30 gramm

Szénhidrát: 62 gramm (alma méretétől is függően)

Zsír: 10 gramm


A mákos guba bármikor jöhet – még a lányom is szereti, ha jó sok meggyel szórom meg. Meglepő lesz majd a recept, előre szólok, mert a kifli meg sem közelíti ezt az ételt, de az elnevezés illik rá, mert valami hasonló finomságot takar.

Hozzávalók:

- 450g sovány túró

- 100g zabpehely

- 30g vaníliás Basic Whey

- mák

- ízlés szerint extra édesítő

Elkészítése:

Főzzük meg a zabpelyhet 4 deci vízben vagy tejben, keverjük össze a tejsavóval (én vaníliás fehérjeporral szoktam), adjuk hozzá a túrót és már majdnem kész is! Formázzunk belőle halmokat, amiket forgassunk meg mákban, és dobáljunk rá jó sok meggyet.

Tápanyagtartalom:

Energia kb: 730 kalória

Fehérje: 74 gramm

Szénhidrát: ~90 gramm

Zsír: 11 gramm

Végül jöjjön a szaloncukor:

Hozzávalók:

- 60g Full Force Whey Force

- 4 teáskanál zselatin

- 100g 70+%-os étcsoki

- Kevés kókuszzsír

- étcsoki, kókuszzsír

Elkészítése:

Főzzük fel a zselatint, majd keverjük csomómentesre a fehérjével. Öntsük jégkockatartóba – lehetőleg szilikonosba, mert abból egyszerűbben kiforgatható -, tegyük a hűtőbe, és egy óra múlva már megdermedt állapotban találjuk. Olvasszuk fel az étcsokit és a kókuzszsírt gőz felett, csorgassuk a megdermedt zselére, majd tegyük vissza a hűtőbe.

Tápanyagtartalom:

Fehérje: kb 55-60 gramm (a zselatintól függ)

Szénhidrát: kb 40 gramm (a csokitól függ)

Zsír: 25 gramm (a csokitól függ)

 

 

A cikk első megjelenése:

http://fmc.hu/2016/12/22/finom-es-egeszseges-keszits-dietas-szaloncukrot-bejglit-es-mezeskalacsot-az-unnepekre/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >