Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Nem élhetünk bele csak úgy a világba Nyomtatás E-mail
Írta: Mörk Leonóra / Jaffa Kiadó   
2023. május 11.
Nemrégiben megjelent könyvében arra figyelmeztet minket, miért fontos forgatókönyveket gyártanunk életünk különféle helyzeteire. Polus Enikő mentálhigiénés szakember, a MESEKŐ Mentálhigiénés Segítő Központ és Szervezet alapítója közben már újabb könyvvel készül: ebben Hófehérke élettörténetén keresztül, elakadásainak, traumáinak tanulságain át, a mese szimbólumainak segítségével veszi végig, mire van szükség ahhoz, hogy a családtagok lelkileg is felelős felnőttekké váljanak, meggyógyítsák az örökölt és szerzett családi és egyéni sebeket, erősítsék az összetartozás érzését, támaszt és biztonságos, befogadó lelki otthont jelentsenek egymásnak.

 

 

Hogyan kezdtél el az Életünk forgatókönyvei témájával foglalkozni?

Régóta dolgozom segítőként, és azt látom, odáig sokan eljutnak, hogy vannak terveik, ezeket talán fel is vázolják, de ezek aztán bekerülnek a fiókba. Holott ha az álmaink nem valósulnak meg, az egy csomó frusztrációt, elakadást, bánatot hoz magával, ami az emberi pszichét, és magát az életet is tönkreteheti. Holott attól tudják élni az emberek a főszerepet az életük filmjében, hogyha mindenki azt teszi meg, ami az ő dolga, és nem másokat utánoz. Maga a forgatókönyv, mint módszer arról szól, hogy megismerd magad, tudd, honnan hová tartasz, mi az, amit neked kell megcsinálnod. Én a forgatókönyveket először klienseknél használtam, hogy oké, ez a cél, de hogyan jutunk el oda? Mit kell ma tennem, mit elég holnap, mi az, amit csak holnapután, mi az, amit jövőre? Ezek alapján kirajzoltuk az emberek életének a térképeit, hogy a jó dolgokhoz, meg a rossz dolgokhoz is legyen egyfajta felkészültség. A könyv arra hívja fel a figyelmet, hogy nem élhetünk csak úgy bele a világba, szükséges forgatókönyv életkrízisekhez, az alkotásokhoz, a munkához, a mozgáshoz; a párkapcsolathoz, a családi élethez, az időskorhoz. Sőt, beleértem ebbe az utolsó forgatókönyvet is.

Image
.

A saját életedben mikor bukkant fel ez a gondolat? Mikor adódott olyan helyzet, amikor arra gondoltál, hogy hűha, de jó lenne, hogyha lenne forgatókönyvem, vagy akár azt mondtad, de jó, hogy van erre forgatókönyvem?

Legutóbb a gazdasági válságban nagyon sok vállalkozás és ezáltal emberi élet tönkrement amiatt, hogy nem voltak a cégeknek vészforgatókönyvei. De ha azt mondom, hogy a családi forgatókönyvek is hiányosak, akkor nem véletlenül mondom. Engem a saját életem akadályai tanítottak meg rá, hogy amikor vannak érzelmi képességeink és forgatókönyveink, akkor optimálisabban meg tudunk birkózni a krízisekkel és a traumákkal. Egy sor helyzetet nem merünk elképzelni, mert félünk attól, hogy bevonzzuk, ebből kifolyólag nem készülnek el erre a forgatókönyvek. Pedig ezek újrakeretezési lehetőséget kínálnak, bármit hozzon elénk az élet.

Image
.

Hamarosan újabb könyved jelenik meg, amelyiknek az lesz a címe: Mi lett volna Hófehérkével a törpék nélkül?

Ez egy új sorozat első darabja, és mindegyik kötetnek egy-egy mese lesz a kerete. Ebben az első kötetben a keretbe a család került bele, és annak járok benne utána, hogyan keretezzük újra a családokat. Családi tabutémákat dolgozok fel benne, olyanokat, amikről nem szeretünk beszélni, mert hajlamosak vagyunk a családról alkotott elképzelésünket egy rózsaszín ideába helyezni, ami nem reális. A keretet, ami az érzelmi intelligencia szimbólumait fejleszti, Hófehérke története adja, a részleteken keresztül mutatom be a mindennapos családi tabukat. A következő kötetekben ez a sorozat folytatódik majd, az érzelmi edukációt és az intelligenciát a művészeti önismerettel és szimbolikus gondolkodás fejlődésével segítjük. Évekkel ezelőtt adtam ezt a címet az egyik előadásomnak, csak utána az Életünk mellékszereplői és az Életünk forgatókönyvei című könyveimmel kezdtem előbb foglalkozni. Most viszont érkeznek a művészeti önismereti segítő könyvek. A többi legyen majd meglepetés!

Image
.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >