Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
El fognak bukni a költségvetés jelenlegi számai Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. december 02.

Image"Minden idők legveszélyesebb költségvetését fogadta el az Országgyűlés, mind szakmai, és mind a jövő szempontjából." - mondta keddi sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics a költségvetés számait elemezve kijelentette: ennek a költségvetésnek a legnagyobb szakmai veszélye, hogy nem 12 hónapra tervezték, hanem csak arra a 4-5 hónapra, amíg a szocialisták maradnak hatalmon.

 

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint maguk a kormány szakértői is sokáig vitatták, hogy melyek lesznek a tervezett hiánycél tartható számai. Akármilyen "színezetű" kormány kerül is hatalomra a választások után, valószínűleg a jelenleginél is nehezebb szociális helyzetben lévő országot fog megkapni, és ennek a kabinetnek kell majd megoldania a jövő év közepén, hogy egy új költségvetéssel valahogyan megpróbálja kivezetni Magyarországot a válságból - jelentette ki a fideszes honatya.

 

Image
.

Navracsics szerint "ha a Fideszt hatalmazzák fel a választópolgárok, akkor mi erre a legjobb tudásunk szerint fogunk kísérletet tenni". A költségvetés szakmai veszélyességéről szólva Navracsics elmondta: a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása szerint a Bajnai Gordon által kőbe vésni szándékozott 3,8 százalékos költségvetési hiány" már 4,3 százalékos hiányként jelenik meg legvalószínűbb adatként. Kifejtette azt is, hogy emellett a jegybank felsorolja az úgynevezett adósságtípusú kockázatokat - így például a MÁV és a BKV eseteit -, amelyek ott vannak az állam számára kötelezettségként, és ezeket 2,7 százalékra becsülik.

Az említett 2,7 százalékot hozzáadva a jegybank által prognosztizált 4,3 százalékos költségvetési hiányhoz, máris 7 százalék körül vagyunk, vagyis ott vagyunk, amit a Fidesz jósolt a jövő évre - mutatott rá a párt frakcióvezetője. Szerinte a költségvetés a jövő szempontjából is veszélyes, ugyanis azok az elvonások, amelyek a büdzsé révén a magyar társadalmat sújtják, sokak számára a jövő lehetőségeit zárják be.

Image
Fotó: Fidesz

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, 2010-ben kifizetik-e az adósságtípusú kockázatokat, Navracsics Tibor úgy fogalmazott: ezeket akkor kell kifizetni, amikor szükséges, amikor az összeomlás fenyegeti az említett rendszereket.

Fidesz kormányra kerülése esetén megalkotandó új költségvetés megalkotását firtató kérdéssel kapcsolatosan kifejtette: jogilag nem lehet megoldani egy már hatályban lévő törvény visszavonását, a jogilag helyes forma a pótköltségvetés, hozzátette: ha nem tartható a költségvetési hiány, ki kell dolgozni egy olyan tervezetet, amely tárgyalási alap akár a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is a jövőbeni együttműködés ütemezéséről.

A kampányfinanszírozás ügyéről szólva Navracsics Tibor közölte, hogy hétfőn azért tartózkodtak a Házban az MSZP javaslatáról való szavazáskor, mert a célt ugyan dicséretesnek tartják, de szerintük ez nem a pártok költségvetési támogatásának és kampánytámogatásának növelése irányába kell, hogy történjen, hanem a fegyelmezettség és a takarékosság jegyében.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >