Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Dolgozni kell azon, hogy az államadósság növekedési üteme csökkenjen Nyomtatás E-mail
Írta: Taupert Henrik - Temesvári Márta   
2010. március 02.

ImageAz elmúlt nyolc év hazúgságairól, a gazdasági „teljesítményről”, a korrupcióról, valamint a várható jövőről beszélt Áder János interaktív fórumán. A politikus – akit dr. Cser-Palkovics András hívott meg Székesfehérvárra – rávilágított a választások tétjére, s arra, hogy a munkanélküliség, az államadósság növekedése, valamint ezzel egyidőben a gazdasági növekedés lelassulása (amely már 2006-tól észlelhető) milyen súlyos, azonnali megoldásra váró problémákat vet fel.

 

Áder János fórumán emlékeztette az embereket arra, hogy Medgyessy Péter négyszázezer munkahelyet ígért 2002-ben Magyarországnak. Ezt az ígéretét nem váltotta be.

Gyurcsány Ferenc – számítva az emberek feledékenységére – szintén négyszázezer új munkahelyet ígért 2006-ban. Ez sem teljesült.

Image
.

Eltelt nyolc év - 2002 és 2010 között -, a munkanélküliség pedig tizenhárom éves rekordot döntött meg éppen a napokban: a duplájára nőtt a nyolc évvel ezelőttihez képest.

„Úgy gondolom, hogy ennél beszédesebb adat egy kormány teljesítményére nem nagyon létezik.” – jelentette ki az Európai Unios képviselő – „Na, de mehetnék tovább az államadósság dolgában. 2003-ban például, amikor már szocialista kormányzás volt, egy ma is hatályos kormánydöntés, kormányhatározat született. Ez arról szól, hogy Magyarország 2008 január 1-től bevezeti az eurot.” - Ez sem teljesült.

 

Image
.

 2003 júniusában Magyarország képes volt arra, vagy legalábbis reménykedhetett abban, hogy öt év múlva, 2008. január 1-jén bevezeti az eurot. Ma már az időpontját sem tudják megmondani a szocialisták, hogy mikorra tolódott ki ez a tervezett dátum. Óriási veszteség ez mindannyiunknak: 100 milliárdokban mérhető kár a központi költségvetésnek és a választópolgároknak.

Arra a kérdésere, hogy az euroval kapcsolatban milyen realitása lehet Magyarországnak, a következőképpen válaszolt: „Ma nincsen olyan ember Magyarországon, aki meg tudnám mondani, hogy mikor lehet az eurot bevezetni. Kőkeményen, és több éven át kell dolgozni azon, hogy az államadósság növekedési üteme csökkenjen, és végre újra 60 % alá kerüljön.”

Image
.

Az Orbán kormány végén az államadósság nemzeti jövedelemhez viszonított aránya 53% volt. Ez akkor megfelelt az euro övezethez való csatlakozáshoz. Lassan azonban már a 80% is elérjük. A képviselő szerint a következő kormány elsődleges céljai között szerepel, hogy ez az arány ismét 60% alá csökkenjen - hiszen addig szó sem lehet Magyaország EU csatlakozásáról - , valamint az államadósság növekedésének visszájára fordítása. Ehhez egészen biztosan a gazdaság beindításához van szükség. Egy növekedő pályára állítás a gazdaság növekedése, munkahelyek teremtése nélkül teljesen irreális célkitűzés lenne.

A Fidesz programjában szerepelnek az ehhez szükséges teendők, például az Orbán Viktor által ígért egy millió munkahely megtermtése a következő 10 évben. A tavalyi Európai Bizottság által készített jelentés megállapította, hogy a huszonhét tagországból csak öt ország van 60% alatt. Ebbe a csoportba tartozik Magyarország is. Egyedül Máltát sikerül megelőzni foglalkoztatottság terén, mindenki más előttünk helyezkedik el.

 

Image
.

„Tehát az a cél, amit Orbán Viktor megfogalmazott munkahyelyteremtés címén, az az Európai Unió által is támogatott, ösztönzött, ha úgy tetszik kötelező cél. A foglalkoztatottság növekedése nélkül komoly kilábalás, gazdasági bajaink, egzisztenciális problémák, családok egzisztenciális problémáinak az orvoslása elképzelhetetlen.”

 

Image
.

Áder János végül elmondta, hogy a következő kormányra rengeteg munka vár, és valami hasonlóban kell gondolkodni, mint ami 1998 és 2002 között történt: kis- és középvállalkozások támogatása, a magyar gazdák felkarolása, új Széchenyi-terv beindítása. Olyan programokra van szükség, mint amilyen például a gyógyfürdőfejlesztési program, vagy a gyógyturizmus fejlesztési program, amelyek mind-mind a nemzeti jövedelmet gyarapították, és olyan beruházásokat eredményeztek, amelyeket mind a mai napig megtekinthetünk, használhatunk - és egyébként profitot termelnek a költségvetésnek, valamint az azt működtetőknek egyaránt.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5395&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >