Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A választók pozitívan fogadták a gazdasági akciótervet Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. június 16.

ImageA Fidesz szerint a választók döntő többsége és az érdekeltek is alapvetően pozitívan fogadták az Orbán Viktor által múlt kedden bejelentett 29 pontos gazdasági akciótervet és annak szinte minden elemét; annak egy pontja, az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóról (szja) szóló elképzelés a csomag legkevésbé értett eleme. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a párt keddi elnökségi ülése után számolt be a 29 pontos akcióterv fogadtatásáról általuk készíttetett elemzés megállapításairól.

 

A javaslatcsomag támogatottsága meghaladja a Fidesz választási támogatottságát - közölte a politikus, hozzátéve, hogy e szerint nemcsak a párt választóinak szimpátiáját nyerte el a 29 pont. Leszögezte: az egykulcsos, 16 százalékos szja-rendszerrel mindenki jól jár majd, azt két év alatt vezetik be teljes egészében. Kósa Lajos szerint az MSZP egykulcsos adóról szóló értelmezése valamelyest megzavarta e pont fogadtatását, bár annak is messze 60 százalék feletti a pozitív fogadtatása.

Az egykulcsos rendszerrel kapcsolatban leszögezte: azért jár jól vele minden réteg, mert - bár megszűnik minden más adókedvezmény - a családi adókedvezménynek kizárólagosságot adnak, illetve folynak a számítások arról, hogy miként tudják ellensúlyozni a minimálbér esetleges növelésével annak megadóztatásának veszteségeit - emelte ki a kormánypárti politikus.

Image
Fotó: Fidesz

Kiemelte: erről majd a jövő évi költségvetés tervezésekor kell dönteni. A Fidesz elnöksége azt is értékelte, mi zajlik a "másik oldalon" - fűzte hozzá. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a szocialisták nem tették túl magukat a Gyurcsány-korszakon, sőt, a parlamenti vitákban inkább a Gyurcsány-korszak éled újjá. Utalt a volt miniszterelnök legutóbbi kongresszusi beszédére, amelyben Gyurcsány Ferenc azt mondta: nincs szó konstruktivitásról, brutális ellenzéknek kell lennie az MSZP-nek.

A közüzemi díjak esetleges újragondolását firtató kérdésre Kósa Lajos azt mondta: szeretnék újragondolni a közüzemi díjak árképzését, de ezzel kapcsolatban majd a kormány tesz előterjesztést. Kérdésre válaszolva az ügyvezető alelnök leszögezte, nem tárgyalt az elnökség a banki különadóról, de világos a Fidesz álláspontja: még a nyári ülésszak előtt fogadja el a parlament az erről szóló javaslatot.

Arra a kérdésre, hogy az MNB elnökével tárgyalnak-e erről, úgy válaszolt, nem egészen világos, hogy az MNB-nek miért kellene ebbe belefolynia, hiszen ez kormányzati, parlamenti ügy.

Elmondta még, hogy a 29 pont legtöbb elemét a tervek szerint novemberig előterjesztik. Kósa Lajos úgy vélekedett, hogy a gazdasági akciótervről kapcsolatos bejelentése "megnyugtatta a magyar választópolgárokat".

A kormány és a frakció elszánt, hogy megpróbálja teljesíteni a hatályos költségvetési törvényt. De - fűzte hozzá - ha nem nyúlnak hozzá a költségvetés egyes részeihez, akkor az év második felében a Bajnai-kormány szocialisták által elfogadott költségvetése tarthatatlanná válna.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >