Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
"Összakapcsoljuk a döntést és a felelősséget!" Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI / Fehérvári Hírek   
2010. szeptember 05.

Image"Szakítva az elmúlt évek gyakorlatával, a döntést és a felelősséget akarjuk összekapcsolni." - tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya - " Az elmúlt években eddig nem volt a döntéseknek "eredete". Például a vagyonpolitikában, a felelősség meghatározása szinte követhetetlen. Ennek a felszámolása lesz az új gyakorlat, amiben a felelősséget lehet azonosítani, nyomon követni. Ennek eszköze lesz a Vagyonpolitikai Államtitkárság. Az előző években maga a kormányzás helyett a lobbi érdekek kormányoztak, ezért szükséges új kormányzati rend."

 

Ennek kialakítása feszültségeket szül, de a minisztériumnak érvényesítenie kell a tulajdonosi jogokat a kinevezéseknél. Ezért a maga döntéshozatali mechanizmust kell megreformálni.

Az állami vagyon gyarapításánál is újra kell építeni az állami szerepvállalást, például az energetikai szektorban. Nemzeti érdekek védelme is önálló, stratégiai szerepeket kap a jövőben. Erőteljes lépéseket kezdtünk el bevezetni a korrupció ellen, a közbeszerzésekhez, pályázatokhoz is hozzá kell nyúlni, hogy az állami vagyon védhetőbbé váljon.

Az esetek többségében a kis és középvállalkozások nem tudnak sikeresen szerepelni ezeken a kiírásokon. Tehát átfogó gazdaságvédelemre van szükség. Az állam modernizálása és a bürokrácia csökkentése alapfeladat. Amit várunk az intézkedésektől: más erkölcsi állapot, átláthatóbb rendszer, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb élet. És nem csak a cégek, hanem az egyének számára is. Ki tudjuk szolgálni a vagyongazdálkodási célokat és igényeket, ezért együttműködésre vagyunk "ítélve"!

Három hónap után a siker irányába fogunk fordulni az új kormányzati struktúra segítségével. A versenyt nem akarjuk letörni, de megfelelő pozícióba kell hozni a magyar tulajdonú vállalatokat. Ezáltal a munkahelyteremtés számai is elérhetőek lesznek, kiváltképp a családi vállalkozások kapcsán. Mindehhez erős állam szükséges, mert így másképp nem tudunk kilépni a függőségből nemzetközi szinten.

Fel kell számolni a politikai klientúra építésnek lehetőségét is, de ez különösen konfliktussal terhelt terület, de ebből nem engedhetünk - szögezte le a miniszter. Kevesebb igazgatóság és felügyelőbizottsági terület szükséges.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >