Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
5,2 milliárd Ft összegű uniós támogatás érkezett régiónkba Nyomtatás E-mail
Írta: Kálóczi Beáta   
2010. december 13.

ImageA Közép-Dunántúli Operatív Program 5 pályázati konstrukciójában kiírt pályázatok eredményeit hirdette ki sajtótájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András a KDRFT elnöke és dr. Temesvári Balázs a KDRFÜ ügyvezető igazgatója. A pályázatokon induló gazdasági társaságok, kis-és középvállalkozások, önkormányzatok összességében 5,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

 

A „Telephelyfejlesztés” pályázat az egyik legnépszerűbb pályázati ablaka volt a Közép-Dunántúli Operatív Programnak. A kiírásra 105 darab pályázat érkezett be a régióból, mintegy 5,3 milliárd forintos támogatási igénnyel. A rendelkezésre álló forrásból 62 sikeres pályázatott lehetett támogatni- jelentette be a sajtótájékoztatón a KDRFÜ ügyvezető igazgatója.

Dr. Temesvári Balázs hozzátette: A pályázati konstrukcióban korábban az NFÜ által rendelkezésre bocsátott 2,1 milliárdos költségkeretet átcsoportosításokkal meg tudtuk emelni, így a pályázat keretösszege 3,4 milliárd forintra módosult. Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy a „Telephelyfejlesztés” pályázat kis-és középvállalkozások számára biztosít olyan vonzó befektetési és telephelyi környezet kialakítását, amely biztosítja számukra, hogy versenyképesen tudjanak a gazdasági környezetben funkcionálni, emellett a támogatással megvalósuló beruházások munkahelyteremtéssel is járnak.

Image
.

Nagyon fontos lépés volt, hogy a „Telephelyfejlesztés” pályázatra sikerült több mint 1 milliárdos összeget átcsoportosítani, hiszen amennyiben az eredeti keretösszeg állt volna rendelkezésre, nagyon sok értékes pályázatot el kellett volna utasítani forráshiány miatt. Így azonban a magasabb keretösszeggel kiírt pályázaton 62 nyertes projekt 2046 munkahely megtartását és 731 új munkahely létrehozását teszi lehetővé régiónkban- fogalmazott a KDRFT elnöke.

Dr. Cser-Palkovics András szerint ezek az eredmények is azt mutatják, hogy a 2011-2013-as tervezési időszakban ilyen, vagy „Telephelyfejlesztés”-hez hasonló pályázatokat érdemes kiírni, meghirdetni, hiszen jelentős számú és értékes, jó minőségű, komoly önerőt biztosítani képes pályázó érkezhetne a jövőben is. A támogatottak jelentős része olyan gazdasági társaság, elsősorban magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, amelyeket mindenképpen meg kell erősíteni- hangsúlyozta a KDRFT elnöke.

A KDOP „Telephelyfejlesztés” pályázatán Fejér megyében 28 nyertes pályázó 1,6 milliárd forint összegű támogatást nyert el, a fejlesztések összköltsége meghaladja a 3,7 milliárd forintot. A nyertes pályázatoknak köszönhetően Fejér megyében 945 munkahely megtartása és 311 új munkahely létrehozása valósulhat meg. Dr. Cser-Palkovics András arról is tájékoztatást adott, hogy a KDOP „Települési vízrendezés fejlesztése” pályázatán a régióban 7 nyertes pályázat született, az elnyert támogatás összege ezek esetében meghaladja a 677 millió forintot.

Image
Fotó: Kálóczi Beáta

Fejér megyében Úrhida és Pusztavám egy-egy, valamint Bakonycsernye 2 pályázata részesült vissza nem térítendő uniós támogatásban, több mint 377 millió forint értékben. A KDRFT elnöke szerint a négy Fejér megyei település mindegyike a tavaszi árvíz és hatalmas esőzések időszakában a legnagyobb károkat szenvedték el országos szinten is, a sikeres pályázatoknak köszönhetően most a csapadékvíz elvezetések fejlesztésére, vízmosás megkötések, hordalékfogós tározó és levezető árkainak kialakítására is lesz lehetőségük a településeknek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >