Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Esküt tehetnek a monetáris tanács új tagjai Nyomtatás E-mail
Írta: MTI   
2011. március 07.

ImageAz Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén egyebek mellett dönt az új alkotmány koncepciójáról, valamint elfogadhatja a médiatörvény és médiaalkotmány Európai Bizottság által kezdeményezett módosítását, továbbá határozhat a semmiségi törvényjavaslatról. Eredményes választás esetén esküt tehetnek a monetáris tanács új tagjai. Lapinformációk szerint a parlament gazdasági bizottsága ma délelőtt a lehetséges négy helyett csak két tag jelöléséről dönt, és így délután az Országgyűlés is csak róluk szavazhat.

 

A Népszabadság úgy tudja, hogy Bártfai-Mager Andrea korábbi jegybanki igazgatóhelyettes és Gerhardt Ferenc volt MNB-alelnök jelöléséről tárgyalnak. Ezáltal, a monetáris tanács működőképes lesz, a további két jelöltről később határoznak.

A Fidesz-KDNP eredeti terveivel ellentétben a kormány helyett valamennyi képviselőcsoport törvényjavaslatot nyújthat be március 15-ig az új alaptörvény szövegéről, amennyiben a parlament hétfőn elfogadja az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető javaslata alapján módosult előterjesztéssel a parlament kodifikációs segítségnyújtásra kéri fel a kabinetet.

A határozati javaslat tájékoztatást ad az Országgyűlés alkotmányelőkészítő bizottságának munkájáról, amely alapján a következő alaptörvény preambulumában utalni kell az ország legfontosabb alapértékeire, a demokráciára, a jogállamiságra és az alkotmányosságra. A testület szerint az új alkotmánynak méltatnia kell Magyarország ezeréves történelmi múltját, valamint a kereszténység szerepét és a történeti alkotmány értékeit. A bizottság ajánlása alapján utóbbi esetben szükséges a Szent Koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére való utalás is.

A parlament hétfőn akár a médiatörvény és a médiaalkotmány módosításáról is dönthet, de csak akkor, ha az előterjesztéshez benyújtott egyetlen módosító indítvány sem kap támogatást. A kormány által benyújtott változtatások a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályozását, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók kérdését érintik. A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az MSZP képviselőcsoportjának kezdeményezésére név szerinti szavazással határoznak a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról. A semmiségi törvényjavaslat néven ismertté vált előterjesztés azokat az öt évvel ezelőtti, tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan hozott elítéléseket és szabálysértéseket törli el, amelyek kizárólag rendőri jelentés, vagy rendőri tanúvallomás alapján születtek.

Az Országgyűlés hétfőn június 30-ig meghosszabbíthatja a vörösiszap-katasztrófa miatt Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében, 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzetet. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett előterjesztés a külterületi mentesítés, valamint a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. kiszakadt vörösiszap-tározójának helyreállításával és a csurgalékvizek kezelésének befejezésével indokolja a hatóságok további folyamatos jelenlétének igényét. A javaslat szerint a sérült zagytározó kazettát a legkedvezőbb forgatókönyv alapján május 31-ig tudják lezárni, azonban ez akár június középéig is elhúzódhat.

A kormány ezzel párhuzamosan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyén tavaly végigvonult árvíz miatt elrendelt veszélyhelyzet, április 30-ig történő meghosszabbítását is kéri a parlamenttől. Az erről szóló határozati javaslat azzal indokolja a lépést, hogy a Sajó-Hernád vízgyűjtő területén a februárban megszokottnál nagyobb a hóban tárolt vízmennyiség. A fentiek mellett a hétfői határozathozatalok napirendjén szerepel az Országos Választási Bizottság (OVB) és az igazságügyi miniszter jelentése a tavaly őszi önkormányzati választásokról, valamint az egészségügyi kamarákról szóló törvény kötelező tagságot előíró módosítása, továbbá a hatékonyabb vízkárelhárítást célzó javaslat is.

A várhatóan késő estébe nyúló első ülésnap után, kedden a magyar népességfogyás megállításának "sürgető szükségességéről" kezdődik vitanap a jobbikos Z. Kárpát Dániel előterjesztésére. A több mint öt órás időkerettel rendelkező napirendi pont után a képviselők a nemdohányzók védelméről szóló, a zárt légtérben történő füstölgést jelentősen korlátozó javaslathoz benyújtott módosításokat tárgyalhatják.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >