Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Új UHT gépsort adtak át az Alföldi Tej fehérvári üzemében Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2011. március 30.

ImageÚj, nagy teljesítményű, UHT-tej csomagolására alkalmas berendezést állított üzembe székesfehérvári gyárában a 120 tejtermelőt tömörítő és a hazai ipari nyerstej 25 százalékát feldolgozó magyar tulajdonú Alföldi Tej Kft. A 250 millió forintos beruházással épített gépsor kisebb veszteséggel dolgozik és alacsonyabb az energiafelhasználása.

 

Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2005-ben vásárolta meg az akkor felszámolás alatt álló székesfehérvári Parmalat üzemet. Fő profiljuk a több hónapig eltartható UHT tejek gyártása és forgalmazása.

A mostani beruházással jelentős költségmegtakarítást szeretne elérni a vállalat. Kedden Kardeván Endre élemiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, Mélykuti Tibor ügyvezető igazgató és dr. Cser-Palkovics András polgármester avatta fel az új gépsort.

 

Image
.

Az utóbbi néhány évben jelentős átalakulás ment végbe az európai tejtermék piacon. Az 1,5%-os UHT tejek gyártásában és forgalmazásában hatalmas verseny alakult ki, nagy mennyiségben, dömpingáron állítanak elő 1,5%-os UHT tejeket.

Az Alföldi Tej ezért a Tetra Pakkal karöltve jelentős átalakítást hajtott végre az 1 literes UHT gépparkon. Korábban 4 gépsoron folyt a termelés (4 x TBA/8 töltősor) , de ezen gépsorok kapacitás kihasználása a rendkívül erős versenyben az Alföldi Tej véleménye szerint nem volt megfelelő.

 

Image
.

A Tetra géppark mostani átalakításával a korábbi 4 gépsor helyett mostantól 2 gépsoron történik a gyártás: egy db TBA/8 töltősor töltősor mellett a rendkívül modern A3/Flex töltősor működtetésével jelentős kapacitás racionalizálás és költségmegtakarítás érhető el.

Éves szinten mintegy 57 millió forint költségmegtakarítást tud racionalizálni a vállalat. Székesfehérvár Önkormányzata az Alföldi Tej Kft-től szerzi be az iskolatejet - mondta dr. Cser-Palkovics András.

 

Image
Fotó: Bácskai Gergely

Kiemelte, hogy mennyire fontos a magyar cégek jelenléte a gazdaságban, éppen ezért örül annak, hogy sikerült megmenteni a tejipart Székesfehérváron. Jelentős helyi adófizető is az Alföldi Tej, mindamellett pedig ötszáz embernek ad megélhetést.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >