Rigó Jancsi, de finom! |
Írta: Temesvári Márta | |||||
2008. augusztus 24. | |||||
Rigó Jancsi – kakaós, csokis, tejszínes édesség. Másrészt: a híres cigányprímás, akiről e süteményt elnevezték, s aki nemcsak muzsikája miatt híresült el, hanem azért is, mert elcsábította, s feleségül vette egy belga herceg nejét. Emlékére minden évben fesztivált rendeznek szülőfalujában, Pákozdon, amelyen idén kerek évfordulót ünnepeltek: tegnap volt 150 éve, hogy megszületett Rigó Jancsi. Pákozd immár negyedik alkalommal adott otthont a „Rigó Jancsi-rajongóknak”: a fesztivál 8 órakor kezdődött a Kossuth Lajos Művelődési Házban, ahol a háziasszonyok különböző „Jancsi-süti-variációkat” kóstolhattak meg (hiszen már több változata is van ennek a csokis édessségnek), aztán fellépett a Rajkó Zenekar, filmeket is vetítettek, a gyermekeket színházi előadás várta, a férfiakat borkóstoló, s az ünnepség a 19 órás táncházzal zárult. Az egyik Rigó Jancsi-recept: Hozzávalók:
a tésztához: - 4 tojás - 10 dkg liszt - 2 dkg kakaó - 10 dkg cukor
a töltelékhez: - 5 dl tejszín - 9 dkg porcukor - 1 dkg vaníliáscukor - 5 dkg kakaó
a bevonathoz: - 30 dkg porcukor - 2,5 dkg kakaó - 1 dkg vaj - 1-2 evőkanálnyi rum - 1 tojásfehérje
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két vékony (egyforma méretű) piskótalapot sütünk belőle, s azokat hagyjuk kihűlni. A bevonathoz való porcukrot kikeverjük a tojásfehérjével, a kakaóval, a vajjal és a rummal, s ezt a masszát rákenjük az egyik piskótalapra. Ezt a mázas lapot (forró vízbe mártott késsel) 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk fel. A töltelék anyagaiból kemény habot verünk, s azt egyenletesen rákenjük a másik piskótalapra. Végül a habot beborítjuk a csokoládéval bevont piskótalapocskákkal, s az egészet - a fedőlap réseit kihasználva, s ugyancsak forró vízbe mártott késsel - kockákra vágjuk.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|