A vasárnapi ebéd Magyarországon több mint étkezés: hagyomány, családi program, és a hét fénypontja.
A következő fogások azok, amiket szinte minden magyar konyhában ismernek, és amik nélkül nem teljes egy vasárnap.
1. Húsleves – A vasárnap királynője
A gőzölgő tyúkhúsleves vagy marhahúsleves a csigatésztával, friss zöldségekkel és aranysárga színével a vasárnap elmaradhatatlan része.
2. Rántott hús – A mindenki kedvence
Aranybarnára sült sertéskaraj vagy csirkemell, mellé petrezselymes krumpli vagy sült burgonya. A vasárnapi asztal sztárja!
3. Pörkölt nokedlivel – A magyar konyha büszkesége
A hagymás-paprikás alapra főzött marha-, sertés- vagy csirkepörkölt igazi klasszikus, főleg házi nokedlivel.
4. Brassói aprópecsenye – A gyorsan elkészíthető favorit
Szaftos, fokhagymás, paprikás húsfalatok ropogós sült krumplival. Nem véletlen, hogy sok családnál a brassói a vasárnapi kedvenc!
5. Rizs és más köretek – Hogy mindenki találjon kedvére valót
Petrezselymes krumpli, rizs, tarhonya – a vasárnapi ebédnél mindig többféle köret kerül az asztalra.
6. Savanyúság – Az asztal frissítője
Kovászos uborka, ecetes paprika, csalamádé – igazi klasszikus kísérő minden főfogáshoz.
7. Palacsinta – A család kedvence
Kakaós, lekváros, túrós vagy diós – egy adag palacsinta mindig mosolyt csal az arcokra.
8. Házi piskóta és sütemények – A vasárnap édes zárása
Egy könnyű piskóta, rétes vagy krémes sütemény teszi teljessé az ebédet.
9. Rakott krumpli – A hétvégi klasszikus
Főtt tojással, kolbásszal, tejföllel rétegezve – sok családnál vasárnap is gyakori vendég.
10. Töltött káposzta – A nagy családi ünnepek sztárja
Bár inkább ünnepi étel, sok helyen vasárnap is készítik, amikor összejön a család.
Ezek az ételek nemcsak finomságok, hanem családi emlékek is. Generációk óta ezek a fogások hozzák össze a családot az asztal körül.