Ma Lénárd névnap van.
2025. 11. 06., csütörtök
Székesfehérvár most: 4°C, erős felhőzet

Így töltsük újra az energiaraktárainkat

4+1 szívbarát szokás az őszi hónapokra

Ahogy beköszönt az ősz és a reggelek hűvösebbé válnak, nemcsak a természet, hanem a szervezetünk is áthangolódik a hidegebb hónapokra. A szív- és érrendszer különösen érzékenyen reagál a hőmérséklet-ingadozásokra, így ilyenkor még fontosabb, hogy figyeljünk arra, mit eszünk, mennyit mozgunk, és hogyan kezeljük a mindennapi stresszt.

Összegyűjtöttünk 4+1 egyszerű, szívbarát tippet, amelyekkel Székesfehérváron is egészségesen és energikusan vághatunk neki az ősznek.

1. Figyeljünk a testünk jelzéseire

A hűvös időben megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata, mert a hideg hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Ha szokatlan fáradékonyságot, fejfájást vagy magasabb vérnyomásértéket tapasztalunk, érdemes felkeresni háziorvosunkat vagy a fehérvári kardiológiai szakrendelést.

A szív védelmének alapjai egész évben ugyanazok: kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás, egészséges testsúly, és az alkohol, illetve a dohányzás kerülése. A hideg hónapokban az immunrendszer is könnyebben legyengülhet, ezért különösen fontos a vitaminban gazdag, pihentető életmód.

2. Együnk szezonálisan – a szívünk is meghálálja

Ősszel a piacokon Székesfehérváron is sorra jelennek meg a szezon kedvencei: sütőtök, cékla, káposztafélék, brokkoli, szőlő, szilva és dió. Ezek nemcsak ízletesek, hanem a szív egészségét is támogatják. A bennük található rostok és antioxidánsok segítik a koleszterinszint szabályozását és az érfalak védelmét.

Érdemes ezeket az alapanyagokat rakott ételekben, sütőben sütve vagy levesként fogyasztani. A rizs helyett próbáljuk ki a bulgurt, kölest vagy hajdinát, a megmaradt sült zöldségekből pedig készíthetünk egészséges krémlevest vagy szendvicskrémet – így az egészséges táplálkozás finom és fenntartható is lesz.

3. Kerüljük a sót és a telített zsírokat

A szívbarát étrend egyik alappillére a sóbevitel mérséklése. Próbáljuk csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek – például konzervek, felvágottak, chipsek és félkész termékek – fogyasztását, mert ezek gyakran tartalmaznak rejtett sót.

A telített zsírok helyett részesítsük előnyben a növényi eredetű olajokat és margarinokat, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, például a tengeri halakat, diót, lenmagot. Ezek hozzájárulnak a szív és az erek egészséges működéséhez, és csökkenthetik a gyulladásokat is – különösen fontos ez a hidegebb időszakban, amikor a szervezet fokozott terhelésnek van kitéve.

4. Kezeljük tudatosan a stresszt, támogassuk a bélflórát

A tartós stressz nemcsak a hangulatunkat, hanem a szívünk állapotát is befolyásolja. Segíthetnek a DASH- vagy a mediterrán étrend alapelvei, amelyek a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes értékű gabonákban gazdag étkezésre építenek.

Emellett figyeljünk a bélflóra egyensúlyára is – a fermentált élelmiszerek (savanyú káposzta, kefir, joghurt) és a rostban gazdag zöldségek támogatják a szervezet ellenálló képességét. A rendszeres testmozgás, a természetben tett séták, vagy akár egy rövid meditáció is segíthet levezetni a feszültséget.

+1. Őrizzük meg a napi rutint

A korai sötétedés és a hűvösebb esték ellenére is érdemes megtartani a megszokott napirendet. Már napi 20-30 perc mozgás – például egy séta a Palotavárosban, a Bory-vár környékén vagy a Sóstó Természetvédelmi Területen – is javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a stresszt.

Ha a mozgás része marad a mindennapoknak, a szívünk is hálás lesz érte. Ősszel is figyeljünk a rendszerességre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a pihenésre – így energikusan, jó közérzettel és egészséges szívvel készülhetünk a télre.

Fehérvári Hírek

Fontosnak tartjuk az adatvédelmet

Weboldalunk sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa. Ezek segítenek megjegyezni a beállításokat és gördülékenyebbé tenni a visszatérést. Az „Összes elfogadása” gombra kattintva hozzájárul valamennyi süti használatához.