Ma Karácsony névnap van.
2025. 12. 25., csütörtök
Székesfehérvár most: 2°C, borús égbolt

Hatásos-e a csokidiéta?

– kérdezik tőlem sokan. A válaszom pedig: „Hogyne! Ha csak nézed, ahogyan más eszi, és közben még edzel is!” Persze, ez nem ennyire egyszerű, és december 6-a közeledtével, amikor a boltokat elönti a csokimikulások hada, persze, hogy a diétázó ember azt sóhajtja maga elé: „Enném is, de feloldozást is szeretnék!”. Vajon lehet annyi csokit enni, hogy a végén undor töltsön el minket és a hányingerrel küszködésünk alatt bőszen olvadjon le rólunk a zsír? Nézzük meg!

Azért, hogy a szám is járjon – és ne csak virtuálisan, hanem úgy igaziból -, neki is álltam most néhány tábla minőségi csokoládé elfogyasztásának. Régen, gyerekkoromban eléggé édesszájú voltam: jöhetett Gombóc Artúr zsákjából minden jó, válogatás nélküli típusban és mennyiségben. Aztán az ősz hajszálak megjelenésével – no, nem a csokiban! – fordított arányosságot véltem felfedezni az elfogyasztott kakaós-cukros massza és az életkort jelző számok növekedése között. Ahogy öregszik a test, úgy érzi egyre inkább az egészséges életmód követési vágyától átszellemült egyén, hogy csökkenteni kell bizonyos élelmiszerek fogyasztását. S itt, hogy élelmiszer, álljunk meg egy pillanatra! Véleményem szerint sok olyan ételnek nevezett dolog van, amely nem számít élelmiszernek, mivel nem tesz hozzá semmit sem az élethez. Csupán felesleges adalék, avagy káros tényező, amely az életminőséget negatívan befolyásolja.



Hello, csoki! (Fotó: Life Quotes)

A csokoládé ilyen szempontból (állítólag) nem számít károsnak, mivel – kutatások szerint – a kakaóbab kémiai összetevői között flavonoidokat is találunk, amelyek antioxidáns hatása a vér koleszterinszintjének csökkenését okozza, javíthatja az érbelhártyák működését, s jó hatással lehet a vércukorszintre, miközben vérrögképződést gátló hatásai s lehet. (Tudom, sok a feltételes mód, ami gyanússá teszi a dolgot egy kicsit, de ne legyünk bizalmatlanok!)Az viszont kétségtelenül bizonyított tény, hogy a csokoládéban olyan aminosavak is vannak, amelyek között megtalálhatjuk az agysejtek információátvitelét segítő dopamin nevű molekulát előanyagát is, amely a csokoládé okozta örömérzetért felelős. (Be happy! – avagy hallgassátok meg Bobby McFerrin Don’t worry be happy! című számát! Nekem még mindig bejön, minden „tuc-tuc”-mentes, távol a disco-feeling-től. Ez csak egy közbeékelés, nincsen köze direkt a csokihoz, de azért rákerestem most én is a Youtube-on és már hallgatom is!)



Csokitorta (Fotó: Consumer Reports)

Ha már tudományosan bizonyított, hogy boldogok lehetünk a csokitól, hát miért is ne élvezzük ki teljesen ezt a tényt? Magaménak érezve e gondolatot rögtön rá is buktam az Internetre, ahol csodálatos főcímek próbáltak meggyőzni arról, hogy a csokidiétától bizony fogyni lehet! A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:https://fmc.hu/2016/12/01/testszobraszat-hatasos-e-a-csokidieta

Fehérvári Hírek

Fontosnak tartjuk az adatvédelmet

Weboldalunk sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa. Ezek segítenek megjegyezni a beállításokat és gördülékenyebbé tenni a visszatérést. Az „Összes elfogadása” gombra kattintva hozzájárul valamennyi süti használatához.