Ma Tekla névnap van.
2025. 09. 23., kedd
Székesfehérvár most: 18°C, borús égbolt

Késik az aratás – visszanedvesedett a gabona

Késik az aratás. A gyönyörű napos időben strandoló „lángosfogyasztó” naivan azt hiszi, hogy ez az időjárás tökéletesen megfelel a termény betakarításához, ám ez nem így van. A folyamatos esőzések megáztatták a búzát, s az esténként tapasztalható rövid záporok visszanedvesítették a gabonát. Meg kell hát várni, amíg megszárad. A kukoricának és a napraforgónak viszont jót tett a nedvesség, s a repcét is többhelyütt aratják már.

Az aratásnak már másfél héttel ezelőtt meg kellett volna kezdődnie, ám az esőzések miatt a legtöbb helyen még mindig álltak a kombájnok. A móri falugazdásztól, Schelbauer Józseftől megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban közel 100 milliméter csapadék hullott, ami visszanedvesítette a már érett gabonát. A magas nedvességtartalom miatt pedig nem lehet aratni. Sőt, ha a 10 % -ot elérni a termény nedvessége, akkor már át sem veszik a gazdától. Ők tehát nem tehetnek mást, mint várják a „száradást”. Néhányuknak van ugyan szárító berendezése, ám az nagyon drága, s mivel a termény ára igencsak alacsony, olyan költségeket róna a földművesre, hogy óriási vesztesége lenne. A falugazdász szerint a termésátlag gyenge vagy közepes lesz a régiónkban. Becslése szerint a másfél-két tonna repce (15-20 mázsa/hektár) már jónak mondható, az ősziárpa pedig 2-2,5 tonnára (20-25 mázsa/hektár) tehető. Az aratás – elméletileg – az őszi árpával kezdődne, s utána jönne a repce. Ez utóbbit Magyaralmásnál már aratják. A búzával a fő baj az, hogy még nem is tudott kellően bokrosodni, a szemek nem egészen kitellettek, így alacsony lesz a termés. Felkerestük az egyik móri gazdát, Rumpler Lászlót, akit éppen a kombájn felkészítése közben értük utol. Elmondta, hogy az ő földjén is szétérett a gabona. Ami már érőfélben volt, az károsodott az eső miatt, ami pedig még zölden virított, annak kicsúszik az érésideje. A gazda azonban nemcsak a csúszó betakarítástól fél, hanem attól is, hogy fuzáriumosnak vélik majd a búzáját. Úgy véli, hogy a nagyfelvásárlók előszeretettel minősítik ekképpen a terményt annak átvételekor, hogy „lehúzzák” az árát. Holott csak egy-két hetes mikrobiológiai vizsgálattal lehet megbizonyosodni arról, hogy tényleg beteg-e a búza.

Fehérvári Hírek

Fontosnak tartjuk az adatvédelmet

Weboldalunk sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa. Ezek segítenek megjegyezni a beállításokat és gördülékenyebbé tenni a visszatérést. Az „Összes elfogadása” gombra kattintva hozzájárul valamennyi süti használatához.