Rigó Jancsi – kakaós, csokis, tejszínes édesség. Másrészt: a híres cigányprímás, akiről e süteményt elnevezték, s aki nemcsak muzsikája miatt híresült el, hanem azért is, mert elcsábította, s feleségül vette egy belga herceg nejét. Emlékére minden évben fesztivált rendeznek szülőfalujában, Pákozdon, amelyen idén kerek évfordulót ünnepeltek: tegnap volt 150 éve, hogy megszületett Rigó Jancsi.
Pákozd immár negyedik alkalommal adott otthont a „Rigó Jancsi-rajongóknak”: a fesztivál 8 órakor kezdődött a Kossuth Lajos Művelődési Házban, ahol a háziasszonyok különböző „Jancsi-süti-variációkat” kóstolhattak meg (hiszen már több változata is van ennek a csokis édessségnek), aztán fellépett a Rajkó Zenekar, filmeket is vetítettek, a gyermekeket színházi előadás várta, a férfiakat borkóstoló, s az ünnepség a 19 órás táncházzal zárult. Az egyik Rigó Jancsi-recept:Hozzávalók: a tésztához: – 4 tojás – 10 dkg liszt – 2 dkg kakaó – 10 dkg cukor a töltelékhez: – 5 dl tejszín – 9 dkg porcukor – 1 dkg vaníliáscukor – 5 dkg kakaó a bevonathoz: – 30 dkg porcukor – 2,5 dkg kakaó – 1 dkg vaj – 1-2 evőkanálnyi rum – 1 tojásfehérje A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két vékony (egyforma méretű) piskótalapot sütünk belőle, s azokat hagyjuk kihűlni. A bevonathoz való porcukrot kikeverjük a tojásfehérjével, a kakaóval, a vajjal és a rummal, s ezt a masszát rákenjük az egyik piskótalapra. Ezt a mázas lapot (forró vízbe mártott késsel) 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk fel. A töltelék anyagaiból kemény habot verünk, s azt egyenletesen rákenjük a másik piskótalapra. Végül a habot beborítjuk a csokoládéval bevont piskótalapocskákkal, s az egészet – a fedőlap réseit kihasználva, s ugyancsak forró vízbe mártott késsel – kockákra vágjuk.